fredag, februari 17, 2006

Arganoil - en "ny" mattrend



Kunde inte låta bli att le lite när jag läste en artikel i dagens VK: "Mourad startar exklusiv oljeimport till Umeå". Under vår resa i Marocko nu i januari var nämligen Arganoljan en av de största turistattraktionerna. Vi besökte ett kvinnokooperativ utanför Essaouria där vi fick se nästan hela produktionsprocessen, samt även smaka och prova på de olika läckerheterna. Detta dokumenterades såväl på kort som i vår resedagbok:

Essaouira ar underbart vackert! Vi anlande i stralande solsken kring lunchtid med den beryktade minibussen. Detta efter att ha genomfort cirka 2.5h akning genom det marockanska landskapet och aven stannat till vid ett kvinnokooperativ dar flitiga arbetsamma marockanska kvinnor sliter med att framstalla sk "Aragan"-produkter for hand utan andra verktyg an stenar och diverse enklare hjalpmedel. Imponerande girlpower tyckte vi, sa vi sponsrade genom att inhandla lite av deras produkter for import till Sverige. Intressant ar att dessa små delikatesser ar sa eftertraktade att getterna som ar ute pa vildbete klattrar i träd!! - jo vi har sett det med egna ögon - for att få tag på dessa små lackerheter.
Resedagboken, 2006-01-14, "Med sikte Marocko".

I VK:s artikel kan man även läsa om den tusenåriga berbiska kvinnotraditionen. I Sverige har hittills främst lyxrestauranger som Franska matsalen köpt in Araganoljan av Mourad. Men som tur går även oljan avnjutas i vårt lilla bohemiska hem i Umeå.