måndag, maj 16, 2005

Dokument inifrån

Jag blev besviken igår. SVT håller för tillfället på absurd granskande journalistik där endast ett fåtal och likartade röster får komma till tals. Jag pratar om ”Dokument inifrån” . Jag tänker inte sitta här och försvara de som uttalade sig igår, om att alla män är kapabla våldtäktsmän mm, men det som var tragiskt var att nästan bara den rösten fick bli hörd, vilket automatiskt leder till att alla kvinnojourer i Sverige kommer att stämplas som fundamentalister, när de faktiskt gör en stor insats för de kvinnor och barn som råkar ut för psykisk och fysik misshandel. Det var dock gräsligt hur en av kvinnorna hotade den reportern att hon minsann inte skulle räkna med någon hjälp och hon skulle behöva det. Kvinno- och mansjourerna behövs i samhället, det går inte att blunda för det våld som är mångas vardag. Själv utgår jag från Hanne Haavinds teori att ”(…) könsmakten i dag präglas av kvinnors frivilliga underordning och mäns frivilliga överordning.” Därför tror jag att dessa rörelser är viktiga för att synliggöra strukturerna, men tyvärr tror jag att från reportaget igår gick vi tillbaka till 60-70-talet igen, där alla som kallade sig feminister var avvikande och radikala.

6 Comments:

At 12:28 em, Anonymous Anonym said...

Jag håller med!! Dokumentären syftade enbart till att stärka den negativa bilden av feminist- och kvinnorörelsen!

Nu gnuggar säkert Goran sina flottiga labbar av lycka efter att fanatiker som anser samtliga män vara tankemässiga satanistiska våldtäktsmän har fått bli kvinnorörelsens i princip enda ansikten utåt.

 
At 2:52 em, Anonymous Anonym said...

Jag tycker att den bild som här på bloggen väldigt krystat och desperat försöker målas upp av dokument inifrån är felaktig och orättvis. Jag har stor respekt för den svenska grävande journalistiken!

/Liberal

 
At 9:57 fm, Blogger Anna said...

Annat inlägg i debatten...

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,646835,00.html

 
At 9:02 em, Anonymous Anonym said...

Jag undrar varför så väldigt många aktivt arbetande feminister, i ROKS som exempel, inte väljer att stå upp och säga som det här: sådana här skogstokiga människor hör inte hemma hos oss eller som experter hos regeringen.

Problemet för ROKS här, är just precis att de inte lyckades hitta någon liten gräsrotsmedlem utan betydande makt. Problemet är ju att de få kvinnor som programmet fokuserade på, alla sitter högt upp i hierkierna med avsevärd makt (en professor, en regeringsexpert o s v).

Så min fråga är (och varför jag blir väldigt skeptisk) varför inte ta avstånd och säga att sådana här människor får inte arbeta inom ROKS eller företräda ROKS. Istället verkar alla lägga sin energi på att utmåla Dokument Inifrån som snedvridet etcetera (vilket det säkert var...vilket dock egentligen är ointressant...ty dom sa vad som sa, och dom sitter högt upp i maktstrukturen).

 
At 6:57 em, Blogger Anna said...

debatten fortsätter:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=419197&previousRenderType=6

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=418714

http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_9797269.asp

http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_9794788.asp

http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_9790734.asp

http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_9794818.asp

 
At 2:17 em, Blogger Pernilla Karlsson said...

Ja, och fortsätter... vi får se vart vi hamnar tillslut!

 

Skicka en kommentar

<< Home