söndag, april 23, 2006

Töntarna – nördarna

I SVD kan vi idag läsa att nördarna är mer heta än någonsin, genom programmen ”Supernördarna” och ”FCZ”. Nördarna har dock alltid varit aktuella, bland annat på åttiotalet med filmer som: ”Revenge of the Nerds”, som kommer som remake, 2007.
Jag såg aldrig ”FCZ”, men zappade till ”Supernördarna” i veckan och fick faktisk en liten avsmak och jag är inte den som vanligtvis brukar moralisera över tv-program. Men… för det första seriens tagline är: ”När udda pojkar blir riktiga män”, ska kanal 5 anordna en bar mitzvah eller vadå? De ska citat ”väcka mannen inom sig”. Gräsligheterna fortsätter i programtexten: ”Våra tio huvudpersoner är en blandning av nördar, fegisar och tafatta individer. De har säregna intressen, är ovana att agera i grupp och är allt annat än världsvana mot det motsatta könet.” Det roliga är att de flesta delar det säregna intresset: Datorer och Internet! För det andra är det "man eller mus tävlingarna" som stör mig, är vi tillbaka på 1700-talet eller?
Kanal 5 visade innan ”Skönhet och odjuren”, en ”Bachelor” fast med en skönhet och resten ”vanliga” killar istället för att alla är vackra och relativt framgångsrika. Dock i denna serie hade de ”vanliga” killarna, eller nördarna övertaget, genom deras intelligens och arbetsstatus, även om de inte alltid vann tjejen. Den mansbild som visas i media är i överlag inte speciellt smickrande, med nördiga OLW-män och dockusåpor som ”Supernördarna”. Därför tänker jag härmed lista de fyra mest charmiga nördarna av det andra könet:

1. Sandy – Grease

2. Toula – Mitt stora grekiska bröllop


3. Morgot – Royal Tenenbaum

4. Lisa Simpson – The Simpsons

Läs mer om kvinnliga nördar på:
http://www.darling.se/nr59/nerdtjejer/